Ari Suutarlan päiväkirja

Ari Suutarlan valikoituja askelia

Kurja auto ja hyvää lukemista

leave a comment »

Olipa mainio lukea Hannu Mäkelän muistelmasarjan neljäs osa, Muistan – Otavan aika. Se kertoo kustannustoimittajan ja ”yltyvän” kirjailijan elämästä parin vuosikymmenen ajalta 1960-luvun jälkipuoliskolta 1980-luvun puoliväliin eli ajasta, jonka Mäkelä oli töissä Paavo Haavikon Otavalla.

Mäkelä marssittaa meille muistikuvia – usein hyvinkin intiimejä – otavalaisista kirjailijoista. Mukava oli kurkkia esimerkiksi Laila ja Heikki Hietamiehen huusholliin ja henkilöihin. Kovin tuntui tutulta rouva Lailan hermostunut poukkoilu, joka näkyi ja kuului, kun asuimme samassa Porslahdentie kympin taloyhtiössä Vuosaaressa ja lapsemme olivat enemmänkin tekemisissä keskenään, heiltä Eve ja meiltä Susanna.

Heikki Hietamiehen kirjailijakuvaa Mäkelä kiillottaa hyvin ja täysin aiheesta. Toki Lappeenrannan humppavestivaalit olivat Heikkiä, mutta niitäkin enemmän oli hänen kirjallinen tuotantonsa, jota esimerkiksi Klaus Härö on siirtänyt valkokankaalle. Heikki on ollut meillä muutoinkin valokiilassa, sillä hän sattuu olemaan Kirstin äidin serkku eli Hietamiesten tytöt ovat minun Kirstini Eetun ja Tatun pikkuserkkuja.

Hannu Mäkelä on antanut muistelmansa Tammelle, ja tämä oli nyt sarjan neljäs osa. Yhden tai kaksi osaa olen lukenut aiemminkin, mutta täytyypä arjen tultua tarkistaa Celiasta, mikä osista on jäänyt lukematta ja tilata se lukupöydälle.

Pieninä välipaloina lukaisin taksimies Sauli Salomaan kirjasen nimeltä Kyyti,ongelmia ja kommelluksia ratin takaa. Vahvuutena oli muiden kuljettajien edesottamusten ottaminen mukaan tarkasteluun, ettei vain takapenkin erikoisuuksia pidetty esillä. Itsekin muistan hyvin aikoja jostakin 1980-luvulta, kun veneessä lyhytaaltoradiolla seiskakanavalta pystyi kuuntelemaan vapaalla olevien taksareiden humalaisia horinoita. Väliin oikein hirvitti ajatus joutua näiden sankareiden ohjastamiin ajoneuvoihin, jos on sankaria esiintynyt takapenkin puolella, meikäläinen siinä joukossa hyvinkin.

Oho-elämys tuli kun tämä Sauli parissakin kohdassa puhui autojen ajoliuskasta.
– Minä en edes jalallani astuisi liuskalle, sillä tuskin koskaan ne ovat pahvia kummempaa materiaalia, saati menisin autolla. Kyllä autot viedään luiskaa pitkin – ei liuskaa! Lienee Sauli Salomaa tehnyt muutakin kuin autoillut, kun alan sanasto on näinkin heiveröisesti tarttunut kaaliin. Ajakoon mies vain tukevasti luiskia pitkin ja pankoot ylös ajatuksiaan käyttäen liuskoja.

Vielä oli loppiaislukemistossa Tuula Saarikosken alkuodottamalta toiveita herättänyt muistelmakirja Kaaos ja kirkkaus. Tämä Pentti Saarikosken ensimmäinen elämänkumppani piti ruodussa, kunnes alkoi sekoilla henkilökohtaisten itämaisuuksiensa viidakoissa. Joogit ja muut idän gurut eivät jaksaneet enää innostaa; panivat vain taas kerran ihmettelemään kirkkoisä Augustinuksen tavoin, miksi lännen ihminen haluaa pitää tyhjää ihmismietteiden maljaa janoisilla huulilla, kun elävääkin vettä olisi tarjolla. – Kristus sanoi herra Matteuksen muistiinpanojen mukaan:

– Te eksytte, kun ette tunne kirjoituksia.

Tuula Saarikosken kirjan lopussa ei voinut välttyä ajatukselta, että on kovin paljon haluttu ratsastaa entisellä aviomiehellä ja tämän maineella.

Nyt lukulaudalla on Antti Tuurin Pitelemättömät, ja se vaikuttaa kovin tutusti Tuurilta. Ympäristö vain on outo, kun kirjan ihmiset on viety Italiaan.

Vielä lopuksi pakkasuutisia täältä Malminkartanosta. – Maksettiin yli 450 000 euroa Fordista puolitoista vuotta sitten. Olisikohan pitänyt maksaa vielä vähän enemmän, jotta auto olisi suvainnut hyrähtää käyntiin torstaiaamuna? – Niks-naks, sanoi starttimoottori, vaan eipä herännyt käyntiin kone. Tosin mittari näytti silloin miinus 24 astetta, joten on hyvä mennä koittamaan huomenna sunnuntaina taas. On nyt pyörinyt kymmenen pakkasasteen tuntumassa lämpötila. Jos kärry ei lähde käyntiin, pitääköhän tilata hinaus ja kiskoa auto lämpimään?

************************

Ari Suutarla, vanha pappi

Mainokset

Written by arisuutarla

9.1.2016 klo 19:04

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: