Ari Suutarlan päiväkirja

Ari Suutarlan valikoituja askelia

Hurtig rutenilta on palattu

leave a comment »

Olipa mainio matka. Norjan Kirkkoniemestä noustiin laivaan. Kuuden päivän ja viiden yön jälkeen maihin noustiin Bergenissä.

Matkaa kartalla kertyi aika tasan 2500 kilometriä. Matkan aikana poikettiin 34 eri satamassa, Hammerfest, Dromsa, Narrvik, Budö ja Trondheim niiden joukossa.

Yleensä poikkeukset olivat puolen tunnin mittaisia tai alle niin, ettei maihin ehtinyt. Kuitenkin esimerkiksi Hammerfestissa oltiin yli kaksi tuntia, ja kaupasta ehdittiin napata minulle uusi hyljehattu, tosi mieluisa sellainen, Kirstin lahja minulle.

Matkan myyjä oli suomalainen Lomalinja oy. Matka oli ilmoitettu Suomen kuvalehden lukijamatkana.. Tosin asianomainen lehti ei mitenkäänb tuntunut matkan aikana, ellei sitten osa matkan 38 osanottajasta ollut Suomen kuvalehden lukijoita tai peräti tilaajia.

Minulle jäi epäselväksi, mikä on tämmöisen nimeltä mainitun lehden lukijamatkan mainitsemisen merkitys. Kuitenkin asianympätille olisi voinut rakentaa jotakin kivaa ohjelmaa, koska laivalla omaehtoiseen ohjelmaan aikaa kyllä olisi ollut.

Arvostelun sijaa löytyi myös hyttipaikkojen kategorisoinneissa laivalla. Vaikka maksettiin täsmälleen samat hinnat hyteistä ja palveluista, hyttiluokat poikkesivat kuitenkin toisistaan reippaasti. Tietenkään en tiedä, olisiko asialle ollut tehtävissä jotakin, mutta ei tämmöinen ”arpominenkaan” tuntunut tasapuoliselta.

Yksi syy epätasa-arvoon saattaa olla, että matkatoimisto oli laskenut matkan hinnan tietyn lähtijämäärän mukaan. Osanottajia oli sitten ilmaantunutkin enemmän, ja laivalta oli löytynyt paikkoja, samoin lennoilta.

Vanhana matkojen järjestäjänä tiedän, että tämmöisiin ”paisutteluihin” ei pitäisi lähteä, koska se panee kustannusten nuppikohtaisen jyvityksen sekaisin ja aiheuttaa helposti juuri nyt koetun kaltaista kirjavuutta palveluihin.

Oli kiva, että matkan aikana oli koko matkan suomalainen oma opas. Hän olisi voinut kertoilla koettua enemmän esimerkiksi Suomen Lapin matkaosuudesta Ivalon lentoasemalta Inarin kautta Näätämöön. Moni osanottajista oli ensimmäistä kertaa Lapissa. Jos ei muuta, niin tunturiseutujen nimet olisi ollut mukava tietää, samoin jotakin alueiden historiasta, oloista sodan aikana ja niin edelleen.

Pitkille laivaosuuksille olisi voinut rakentaa helposti ja mielestäni vähin kustannuksin kulttuurisia esitelmiä ihan osanottajien joukon asiantuntemukseen perustuen. Toki oltiin lomalla, mutta uskon, että kiinnostusta, valmiutta ja halukkuutta tämmöiseen vapaaehtoisuuteen olisi joukosta löytynyt. Vaikka symbolisena palkkiona matkatoimisto voisi hommata nipun lahjakortteja vaikkapa laivan myymälöihin.

Vasta nyt ymmärsin, miten iso organisaatio koko Hurtig ruten on. Joka päivä lähtee laiva Kirkkoniemestä kohti Bergeniä ja toinen Bergenistä kohti Kirkkoniemeä. Laivoja on kulussa koko ajan 11 kappaletta, melko iso yritys siis. ”Purkit”, jotka ovat liikkeellä, eivät ole mitään pieniä kippoja. Meidänkin Finnmark-laivaamme mahtuu yli tuhat matkustajaa.

Pientä säätöä laivan henkilökunnan palveluun olisi toivonut. Muutama kerta rahasta tuli väärin takaisin ja joka kerta asiakkaan epäeduksi. Huvittava oli viimeisen päivän lähtökahvi. Jonkin kakkupalan hinnaksi oli kyltissä 15 Norjan kruunua, mutta kassa ottikin 20 kruunua. Kun Kirsti meni kysymään oikaisua, vastaukseksi tuli, että kakun kohdalla oli väärä hintalappu! Vähän perästä mentiin katsomaan, onko asia korjaantunut. Oli kyllä siten, että hintalappua ei ollut ollenkaan. Ehkä kakkupala oli siirtynyt ilmaisjakeluun.

Vielä jos listaa toiveita, olisin kyllä matkaa järjestellessä kysynys osanottajilta, saako asianomaisen henkilön nimen panna osanottajalistaan, joka on jaossa vain ja ainoastaan osanottajille, ei muille.

Nyt jäätiin toinen toisillemme tuiki vieraiksi. Tämmöisellä viikon yhdessäolon ajalla niin sanotulla ryhmäytymisellä olisi varmasti myönteinen merkitys.

Ystävämme Marjan mukanaolo oli ainakin minulle hurjan tärkeä. Sain kuvauksia näkymistä ja muista yksityiskohdista kahden ”ikkunan” kautta.

**************

Mainokset

Written by arisuutarla

30.3.2016 klo 11:10

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: