Ari Suutarlan päiväkirja

Ari Suutarlan valikoituja askelia

Näkövammaisten liiton vaalit lähestyvät

leave a comment »

Näkövammaisten Keskusliitto on tämän vuoden alusta ollut Näkövammaisten liitto. Sen hallintoelimet valitaan neljän vuoden sykleissä, ja tänä keväänä on taas vaihdon aika.

On ollut mahdottoman kiva liputtaa liiton uudeksi puheenjohtajaksi henkilöä nimeltä Sari Loijas, yhteiskuntatieteiden lisensiaatti Joensuun yliopistosta ja paljon muuta.

Sari oli kanssani aikanaan Näkövammaisten Keskusliiton hallituksessa ja varapuheenjohtajan vakanssilla.

Varsinaista leipätyötä hän on tehnyt sosiaali- ja terveysministeriön palveluksessa. Itse asiassa hän on ollut maan korkein vammaisalan virkamies. Siltä näköalapaikalta on voinut nähdä laajasti.

Hauskaa ja jännittävääkin näissä vaaleissa on ollut istuvan puheenjohtajan, Esko Jantusen omaleimainen tulkinta liiton säännöistä, jotka rajoittavat samaisella hallituspaikalla toimimisen enintään kahteen peräkkäiseen toimikauteen. Kun liitto viimeksi muutti sääntöjään, oltiin Jantunen mukaan luettuna yksimielisiä siitä, että toimikausien lukumäärää rajoitetaan. Keskustelu käytiin kahden vaihtoehdon välillä, onko rajoitus enintään kaksi vaiko kolme peräkkäistä kautta.

Esko Jantunen on nyt istunut puheenjohtajan pallilla 12 vuotta. Kuitenkin hän laskee, että peräkkäisten toimikausien laskeminen aloitetaan nyt sääntöjen muututtua alusta ja hän ikään kuin voi ilman muuta asettua ehdolle jatkossakin.

Vaikea on vallasta luopua.
Minusta kuitenkin 12 vuotta on tarpeeksi yhden ihmisen ajaksi voida näyttää kykenemisensä ja antaa antinsa.

Toisaalta ymmärtää kyllä, että 12 vuodessa jostakin puheenjohtajuudesta tulee elämäntapa. On vaikea ajatella mahdollisesti syntyvää tyhjiötä ja sen täyttämistä.

Ei Esko Jantusessa varsinaisesti mitään vikaa ole. Minun ja hänen näkemyksensä joutuivat kuitenkin törmäyskurssille, kun valittiin Näkövammaisten liitolle uutta toimitusjohtajaa. Tarjolla oli kaikki vaatimukset täyttävä näkövammainen henkilö. Kuitenkin Jantunen ja hänen säestäjänsä halusivat ottaa johtajan täysin sivusta ja vielä näkevän henkilön. Sivussa tämä johtaja on sitten pysynytkin, ja nykyinen talousjohtaja pyörittää häntä mennen tullen.

Ulkomailla meille on naureskeltu, miten olemme ihmeellistä joukkoa, kun emme omasta keskuudestamme löydä näkövammaista johtajaa.

Pitäisiköhän matkia Invalidiliittoa ja perustaa uusi päällikkövirkailijan toimi? I-liitto on ottanut itselleen pääjohtajan! Pelivaraakin siinä jää prinssieversti Pekka Lipposen malliin, kun käytettävissä titteliksi on vielä ylipääjohtaja.

************

Mainokset

Written by arisuutarla

11.5.2016 klo 10:14

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: