Ari Suutarlan päiväkirja

Ari Suutarlan valikoituja askelia

Tuomas Tepora horisee Taata Sillanpään Nobelin palkinnosta

leave a comment »

Tuomas Tepora, filosofian tohtori ja Helsingin yliopiston historiatieteen tekijä; kirjan nimi Sodan henki – Kaunis ja ruma talvisota, WSOY 2015.

On se vaan ihme juttu, miten sitkeässä F. E. Sillanpään Nobelin palkinto yhä vielä lukemattomista vasta-argumenteista huolimatta yhdistyy toiseen maailmansotaan ja Suomen talvisotaan, ikään kuin palkinto olisi tullut causa belli.

Tämäkin Tepora kirjoittaa:

– Ruotsin akatemia myönsi kirjailijalle (F. E. Sillanpää) Nobelin kirjallisuuspalkinnon solidaarisuuden eleenä suurvaltapolitiikan ikeeseen joutuneelle itänaapurilleen marraskuun alussa 1939.

Miksi eivät edes historioitsijat tutustu taustoihin, vaan siteeraavat toistensa vanhentuneita ja vääriä väittämiä?

… Nobelin palkinto itänaapurille … No, olkoon, jos palkinto katsotaan tulleeksi Suomelle, ei Sillanpäälle. Mutta minusta tällainen katsantokanta on kaihisilmäinen sekin.

Esimerkiksi Panu Rajala on aukottomasti kuvannut useissakin lähteissä koko palkintoprosessin 1939. Totta näissä Teporan ja muiden väittämissä on vain se, että palkinnon myöntö osui toisen maailmansodan ajalle. Kyllä juuret olivat jo paljon kauempana ja syvemmällä kuin joissakin jonkin hetken kansainvälisissä syy-yhteyksissä.

Tuomas Teporan aihepiiri on minusta mielenkiintoinen, mutta asioiden käsittely ei vakuuta. Liian usein ja monasti vilisee sana ”tunne”, jolla myös tapahtumisia perustellaan.

Tunteet riittävät korkeintaan kuvaamaan tapahtumia ja niiden antamia vaikutelmia, mutta eivät todisteiksi faktuaalisesta todellisuudesta, saati sitten olemaan puolueettomia.

Otan vielä toisen heiveröisen juonteen, joka kohta Teporan kirjan alussa pani kysymään tekstin pätevyyttä. Hän taivuttelee Karjalassa Suistamon pitäjän nimeä oudosti kaikkea muuta kuin paikallisen käytännön mukaisesti, Suistamossa, Suistamosta. Karjalaiset kyllä ovat aina sanoneet Suistamolla, Suistamolta.

Arvonsa tunteva historioitsija kyllä käyttää lähteitä ja tarkistaa tällaiset, helposti tarkistettavissa olevat kirjoitusmuodot.

Ei saa tästä teoksesta sulkaa hattuunsa minulta Tuomas Tepora.

Ari Suutarla, vanha pappi

Mainokset

Written by arisuutarla

7.6.2016 klo 16:19

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: