Ari Suutarlan päiväkirja

Ari Suutarlan valikoituja askelia

Klassikoita ja Sastamalaa

leave a comment »

Nyt on koittanut suven suuri viikonloppu. Laestadiolaiskansa kokoontuu suviseuroihinsa Tornioon ja kirjaväki vanhan kirjallisuuden päiville Sastamalaan. Meiltä mennään tähän viimeksi mainittuun, vaikka kristillisiä arvoja noteerataankin.

Huutokaupassa on iso määrä upeita Waltari-nimikkeitä, joista voisin katsoa Kapteeni Leo Rainion salanimellä Mika Waltarin kirjoittamaa Keisarin tekohampaat, muistaakseni vuodelta 1932 nidottuna laitoksena. Waltarin koko tuotanto on nähdäkseni hyllyssäni, mutta aina voi parantaa laatua. Minunkin keisarini tekohampaista on nimiölehden edellä oleva tyhjä lehti leikattu irti. Siinä on varmaan ollut jokin omiste joltakulta jollekulle, eikä tätä siirtoa ole haluttu jättää näkyviin.

Kirjapäivillä on tärkeä elementti ystävien tapaaminen, ja taaskin on tarjolla koko joukko korkean luokan esitelmiä.

Sunnuntaina suunnataan täällä Hämeenkyrössä Töllinmäen kesäpäivään. Se on F. E. Sillanpään seuran jokasuvista tarjontaa. Tänä vuonna erityisesti kiinnostaa Sakari Katajamäen esitelmä. On ollut mukava häntä muistaa, kun pari vuotta sitten järjestin seuran lukuun SKS:n juhlasalissa tilaisuuden Taata Sillanpään Nobelin palkinnon 75-vuotisjuhlan merkeissä. Sakari Katajamäki oli ainakin silloin SKS:n tilojen ”avainten haltija”.

Näinä päivinä olen urakoinut vanhoja suomalaisia klassikoita Seitsemästä veljeksestä ja Vänrikki Stoolin tarin oista lähtien. Ihmetyksellä ja jopa huvittuneisuudella olen pannut merkille, miten moni suomalaisen arkikielen sanonta ja lentävä lause ovat peräisin näistä teoksista.

Murheelliseksi tuli mieli J. L. Runebergin ja Vänrikki Stoolin tarinoiden kohdalla. Celia-kirjastossa sen äänikirjaversio on saatettu nykyaijkaiseen, niin sanottuun Daisy-formaattiin. Pohjana on käytetty vanhaa, 1980-luvulta tulevaa perusäänitystä, joka on tehty niin sanottuja C-kasetteja varten.

Tämä Daisy-kopio on jaksotettu selausta varten 45 minuutin jaksoihin. Arvatsa saattaa, onko J. L. Runeberg kirjoittanut runonsa 45 minuutin jaksoiksi!

Äänikirja on aivan mahdoton selattavaksi runo runolta, ja yksittäisten runojen löytäminen on yhtä mahdotonta.

On käsittämätöntä, kuka
”vällypää” on halunnut päästä nopeasti eroon työmaastaan ja on valinnut tämmöisen typerän ja toimimattoman tavan jaksottaa kirjan sisältö.

Panin asiasta noottia Celiaan. Sieltä viesti kuitattiin ystävällisesti vastaanotetuksi ja välitetyksi edelleen niille, jotka tämmöisistä asioista vastaavat.

Turhan usein tämän kaliberin pyynnöt ja huomautukset ovat jääneet vaille responssia ja korjaavia toimenpiteitä.

Millään ei viitsisi nostaa isoa hälyä tämmöisistä jutuista. Kuitenkin iso osa äänikirjoista on ihan asiallisesti tehtyjä, joskin ”oikomista” on alkanut esiintyä varsin yleisesti. Lähde- ja kirjallisuusluettelot sekä henkilöhakemistot on muka säästösyistä jätetty lukematta äänikirjaan, ikään kuin ne eivät olisi oleellinen osa kirjaa.

Mukava tänä kesänä on ollut taas saada äänikirjoja Hämeenkyrön kunnan kirjastosta. Alkuviikolla keskustelin kirjastovirkailija Hanna Pentin kanssa tarjoutuen talkoilla merkkaamaan pistekirjoituksella CD-levyjen kotelot niin, että näkövammainen itse kykenisi selaamaan kirjavalikoimia. Hanna Pentti lupasi keskustella asiasta kirjastonhoitajan kanssa.

Eilen ”pölähti” pihaan autolasti yllätysvieraita. Viimeisimmän vuoden Australiassa ollut perhe, Silja ja Ilkka KOsola poikkesivat lounaalla. Mukana olivat valtavasti kasvaneet jälkikasvut Atte ja Meeri. Onneksi oli jääkaapissa murkinaa, ettei tarvinnut syöksyä kylille hakemaan.

Silja on sisko Riittan vanhempi tytär, eli olen hänen enonsa. Silja on myös ”kumityttöni”, kuten meillä on tapana ilmaista riippuvuuksiamme yhdellä M-kirjaimella.

****************

Mainokset

Written by arisuutarla

30.6.2016 klo 07:05

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: