Ari Suutarlan päiväkirja

Ari Suutarlan valikoituja askelia

Länsi-Suomen herännäisjuhlia ja pari mukavaa kyläilyä

leave a comment »

Heinäkuun viimeinen perjantai, vastaranta Vanajan kylällä ja Pilvisen huvila. Oli tullut mieluisa kahvikutsu F. E. Sillanpään tien varteen.

Mahdottoman mukava oli kuulla Pirkko Pilvisen tarinaa vanhasta ”kesäpaikasta” kirjoineen, huonekaluineen, astiastoineen, historioineen.

Kirstin kanssa harvoin olemme täytekakkuihmisiä, mutta meidän suhteemme emäntä oli onnistunut; paljon kermaa, paljon marjoja, ei yhtään ylimakeutta.

Oli kiva kuulla jo edesmenneen isä Pilvisen suhteista Hellas-pianoon ja sen johtajiin, Pekka Mäkelään ja Olavi Marteliukseen, molemmat sattumoisin sokeita neuvoksia ja minullekin hyviä tuttuja.

Lauantai oli varsinainen retkipäivä. Se aloitettiin Pyymäen kahvilasta haljun haalein capuccinoin ja eilisin mansikkaviinereinja Sastamalan torilta erinomaisin herneostoksin. Pyymäki oli poikkeuksellisesti pettymys, kun muistettiin vielä tuorean uhkeita viimereitä

Sastamalan kirjapäiviltä ja muiltakin ajoilta.

Toriherneitä oli iso, tiukkaan sullottu pussi niin, että autoevästä riitti iltaan asti. Palot olivat täyteläisiä, eivätkä herneet maistuneet yhtään puulta.

Seuraava kohde oli vanhan Keikyän kapean riippusillan pielessä. Haettiin sovitusti Matti Nummelinin porraspäästä laatikko, joka sisälsi seitsemän Taata Sillanpään ensipainosta. Pikku hiljaa yritän keräillä Sillanpään koko tuotantoa Hämeenkyrön kunnalle lahjoittamani kokoelman tilalle.

Keikyässä viritettiin auton navigaattori Euran kirkolle tähtäyspisteenä Länsi-Suomen rukoilevaisten herännäisseurat. Lounas oli päätetty nauttia juhlaravintolassa. Pyymäkeläinen epäonni myötäili taas: Lihakeitto oli pakastettu ties kuinka moneen kertaan. Perunat olivat niin ihmeellisiä koppuroita, että vain taitaja tietää, miten perunoista tulee sellaisia. Suolaakin oli liemessä meidän mitoillemme ylenpalttisesti.

Kiva oli tervehtiä muutamia tuttuja, heidän joukossaan pikkuserkku Jussi Peltopiri. Seinäjoen kirkkoherran paikalta hän on Ainonsa kanssa asettunut eläkepäiville Poriin. Tavattujen joukossa oli Euran entinen kirkkoherra Jarmo Isotalo, joka myös piti päiväseurojen päätöspuheen. Mjukava oli tervehtiä Marjatta Herrasta, joka vuodesta vuoteen viitsii hoitaa Rukoilevaiskansan yhdistyksen rahastoasioita ja jäsenmaksujen perintää.

Taas kerran harmitti oma fyysinen sokeus. Tämmöisissä sosiaalisissa tilanteissa se merkitsee, että kaikki tervehtimiset ovat toisten aloitteellisuuden varassa ja minäkin saattaisin joitakin tuntea ja mennä tervehtimään.

Ennalta sovitusti tavattavista henkilöistä tärkein oli Heikki Vanha-Rauvola Eurajoelta, vanha kurssikaveri ja huonekumppani opiskeluajoilta. Heikki oli saapunut päiväseuroihin niin kuin mekin. Ansa oli jäänyt kotiin valmistamaan meille pizzaa ja muuta pöytään pantavaa.

Päiväseuroissa oli viisi puhetta, aika tasapaksuja jokainen. Ehkä minua kosketti eniten Marja-Leena Salonen punnittuine sanoineen.

Melkein kaksi tuntia kivikovilla penkeillä pani taas muistamaan, että seuraavalla kerralla pitää ottaa mukaan läskien lisäksi omat pehmusteet. – Nostalgia oli jälleen läsnä. Useita kertoja olen takavuosina saarnannut ja jakanut Herran ehtoollista tässäkin kirkossa.

Pari tuntia Ansan ja Heikin luona kuluivat siivin. Mukava oli panna merkille, että Kirstillä ja Ansalla juttu kulkee; on merkki siitä, että Kirsti ei joudu olemaan ikään kuin pakosta vain minulle siipi-ihminen. Harvoin vain tulee tavatuksi näitä ystäviä.

Paluumatkan aluksi kuunneltiin lauantain toivotut. Minä riivin pussista Sastamalan herneitä. Joka viidennen jälkeen vaihdoin vuoroa Kirstin ja itseni välillä. Kotiin ajeltiin ensin kasitietä Porin eteläreunalle ja siitä valtatietä 11 Tampereen suuntaan Häijääseen asti. Hauska oli Helsingin ja Tampereen teiden erkanemispaikassa nähdä iso Kala-Valtasen halli. Täältäkö tulevat meillekin lauantaisin torikalat?

Ari Suutarla, vanha pappi

**************

Mainokset

Written by arisuutarla

31.7.2016 klo 08:28

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: